Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: BIG BROTHER ΚΑΙ ΑΛΛΑ «ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ»

του Αναστάσιου Πουλόπουλου

Το τριήμερο 20-22 Ιουνίου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε τις προγραμματικές της δηλώσεις και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας, στο αποκορύφωμα αυτής της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το στίγμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι φανερό και αυτό είναι που θα μας απασχολήσει στο σημερινό μας άρθρο.
Η περίοδος διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε με καινοτομίες στη δομή της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει ένα πολύ «σφικτό» μοντέλο διακυβέρνησης ελεγχόμενο από τον ίδιο ή από το πολύ στενό του περιβάλλον. Και δεν είναι μόνο το γεγονός της υπαγωγής της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον ίδιο.

Τα υπουργεία της κυβερνήσεως της οποίας ηγείται, διοικούνται μεν από πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο έχουν τοποθετηθεί τεχνοκράτες υφυπουργοί, εις τύπον και τόπον Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίον λογοδοτούν. Το «δέσιμο» των υπουργών συνεχίζεται με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ σε τρίτο επίπεδο το στενό επιτελείο των συμβούλων του Πρωθυπουργού υπό τον υπουργό Επικρατείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί κάθε βήμα της πολιτικής ηγεσίας. Ο Big Brother τώρα και στα υπουργεία…
Η γνώμη μας είναι ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Το πολιτικό μας σύστημα έχει μάθει σε άλλους ρυθμούς και η προσαρμογή στα νέα ήθη που κομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Θα θυμίσουμε ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (τεχνολογικές καινοτομίες, γιγαντοοθώνες και παρουσιάσεις PowerPoint στις συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων κλπ) ξεκίνησε την πρωθυπουργία του και ο αλήστου μνήμης Γιώργος Παπανδρέου, και η κατάληξη είναι γνωστή…


Πέρα από το νέο στυλ διακυβέρνησης, έχουν σημασία και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση. Ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Δράσης, Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι υφυπουργός αρμόδιος για τη δημοσιονομική. Ο έτερος νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος, υπεύθυνος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων. Το υπουργείο Εργασίας στελεχώνεται από το Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό που παρέδωσε την ανεργία στο 30% και το Νότη Μηταράκη που έχει καταδικαστεί για παράβαση εργατικής νομοθεσίας.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υποβάθμιση του ακροδεξιού Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα υπουργείο με ελάχιστες αρμοδιότητες το οποίο θεωρείται «έξω από τα νερά» του συγκεκριμένου πολιτικού. Ερωτηματικά προκαλεί και η προτίμηση της σερραίας Φωτεινής Αραμπατζή για θέματα αλιείας, αντί για κάποιον νησιώτη βουλευτή.


Αδικημένος μπορεί να θεωρηθεί και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο γύριζε από αστυνομικό τμήμα σε αστυνομικό τμήμα βγάζοντας φωτογραφίες με αστυνομικούς, για να αναλάβει τελικά το υπουργείο Υγείας.


Το υπουργείο που δε δόθηκε στο Βασίλη Κικίλια, αυτό του Προστασίας του Πολίτη, δόθηκε στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι ένα κόμμα το οποίο θέλει μάλιστα να λέγεται και δεξιό και είχε βάλει τα ζητήματα της ασφάλειας ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα, και ενώ έχει αυτοδυναμία να παραχωρεί το συγκεκριμένο υπουργείο σε μουσαφίρη από το ΠΑΣΟΚ! Σίγουρα στενοχωρήθηκαν πολλοί…


Βέβαια τα ψώνια από το μπακάλικο του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίστηκαν στο Χρυσοχοΐδη, αλλά επεκτάθηκαν και στα υπουργεία Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στελέχη με αναφορές στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Για τα εθνικά θέματα, δεν ακούσαμε κουβέντα. Ο Πρωθυπουργός, στην πρωτολογία του, αγνόησε παντελώς να αναφερθεί στην επέτειο της προδοσίας τη Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφερόταν στην προοπτική συνεργασίας με την Τουρκία για τους φυσικούς πόρους!


Στα θετικά του κυβερνητικού σχήματος, πράγμα που οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, είναι η παρουσία του Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Στρατηγός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δεν παραβρέθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού και δε χειροκρότησε κανέναν πολιτικό. Το σημειώνουμε και το επιβραβεύουμε!

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις επιλογές της κυβέρνησης για τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ δυσάρεστες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά και σφοδρού υποστηρικτή της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε και ο διορισμός στη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα εξαιτίας των χειρισμών του στην πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι.


Κλείνοντας, ευχόμαστε πραγματικά η κυβέρνηση αυτή να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως οφείλουμε να ευχηθούμε όλοι οι Έλληνες, για την πρόοδο και την ευημερία της Πατρίδος μας. Ελπίζουμε, τα πρώτα δείγματα γραφής, να παραμείνουν πρώτα και να μη γίνουν μόνιμα. Για το καλό της Πατρίδος και του Λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου